Muzeul Satului

Muzeul în aer liber își întâmpină oaspeții cu monumente de arhitectură populară care reprezintă cele pentru patru zone etnografice ale județului Maramureș: Chioar, Maramureșul Istoric, Lăpuș și Codru.

De cum intră pe poarta monumentală, specific maramureșeană, vizitatorul este transpus într-un univers arhaic, cu miros de iarbă proaspăt cosită și de lemn bătrân, fiecare casă spunând o poveste despre vremuri vechi și oameni care au trăit cu simplitate și credință.

Casa tradițională este nucleul gospodăriei care mai cuprinde diverse anexe, precum: șura, grajdul, găbănașul, cotețul pentru porci și pentru păsări. Toate acestea sunt prezentate în cadrul muzeului nostru, alături de instalațiile tehnice (oloiniță, teasc, batoză) reconstituind imaginea satului maramureșean autentic.

Interiorul locuinţei constituie un ansamblu funcţional în care se reflectă ocupaţia, starea socială şi concepţia stilistică a poporului. Cuptorul, mobilierul, piesele de decor arată cum se trăia în acele vremuri.

Așadar, vă așteptăm cu drag în „Satul satelor” de pe Dealul Florilor, să vă relaxați împreună cu cei dragi într-un cadru tihnit și pitoresc.

 

Biserica de lemn Sfântul Gheorghe

Biserica de lemn cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe este sufletul „Satului de pe deal”, fiind adusă din localitatea Chechiș în anul 1939  de către Episcopia Greco-Catolică Româna a Maramureșului, prin episcopul Alexandru Rusu. Astfel, prin grija acestui episcop, biserica a fost salvată, pentru că în caz contrar ea ar fi dispărut așa cum au dispărut alte monumente.

În Baia Mare ea a fost ridicată pe Dealul Florilor într-un minunat peisaj de unde veghează credincioșii din orașul de pe malul Săsarului.

În anul 1990, pe cheltuiala Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului din Baia Mare, încep lucrările de restaurare a acestui monument de arhitectură. Restaurarea a adus lăcașul de cult la forma sa inițială. După sfințirea din 1998, biserica a primit hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, fiind un loc de reculegere pentru orice credincios.

Actualmente biserica se află în cult, iar credincioșii pot lua parte la Liturghie duminica și în zilele de sărbătoare. Lăcașul de cult din Muzeul Satului este un monument de o valoare artistică deosebită; deși au trecut peste 300 de ani de când a fost construită, uneori uitată, dar întotdeauna readusă la viață, ea va dăinui peste timp, ocrotită de Dumnezeu.