Ştiri şi Evenimente la zi

Află detalii despre evenimentele desfăşurate la Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş

Evenimente anuale organizate de Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară

Evenimente anuale organizate de Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară

Hramul Bisericii monument Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Acest eveniment are loc în fiecare an la data de 23 aprilie, marcând totodată și deschiderea sezonului de vizitare a Muzeului Satului în prezența autorităților de la Consiliul Județean Maramureș. Având în vedere că în această zi îl sărbătorim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe care este ocrotitorul Bisericii din Satul de pe deal, se oficiază o slujbă religioasă cu participarea preotului paroh și a numeroase fețe bisericești.

Programul continuă cu momente artistice realizate de invitații noștri, ansambluri folclorice și soliști vocali, târg de meșteri populari, vizită gratuită în Muzeul Satului și degustare de produse tradiționale.

Zilele Maramureşului

Începând din anul 2015, Consiliul Județean Maramureș organizează în luna mai a fiecărui an evenimentul-maraton Zilele Maramureșului care cuprinde numeroase manifestări culturale și artistice (lansări de carte, expoziții, spectacole, târguri, festivaluri) desfășurate în tot județul, pe parcursul mai multor zile.

Cu această ocazie, muzeul nostru este gazda diverselor evenimente din program, dintre care amintim: Festivalul dacilor liberi, Simpozionul științific Ziua Națională a Costumului Tradițional din România organizat de specialiștii instituției noastre, târg de meșteri populari, degustare de produse tradiționale, momente artistice susținute de ansambluri folclorice, vernisaje expoziționale, lansări de carte.Vizitatorii beneficiază de intrare liberă în muzeu.

Noaptea Muzeelor

Acest eveniment inedit are loc anual în prima sâmbătă care urmează Zilei Internaționale a Muzeelor – 18 mai. Vizitatorii au acces gratuit în Secția Pavilionară unde pot viziona expoziția de bază și expozițiile temporare, fiind de asemenea implicați în diferite activități atractive concepute de specialiștii muzeului, printre care și tombolă cu premii. La unele ediții se desfășoară și concerte (folk, muzică populară) și spectacole în Teatrul de Vară, proiecții de filme, totul într-o atmosferă caldă și animată.

 

Ziua Universală a iei românești

Un alt eveniment important care se desfășoară în muzeul nostru este  ziua dedicată iei românești, respectiv cămășii maramureșene – emblemă a păstrării tradiției pe aceste meleaguri.

Iubitorii straielor populare  sunt așteptați la muzeu pentru a se bucura de activitățile special concepute pentru această zi: parada cămășilor tradiționale, concurs între meșterii populari „Cea mai mândră cămeșă”, vernisaje expoziționale, concerte, ateliere pentru copii, târg de meșteri.

Datorită acestui eveniment, am observat încântarea de a îmbraca frumoasa cămașa maramureșeană care este purtată cu mândrie chiar și de către orășeni, participanți în număr mare la activitățile muzeului nostru.

 

Crăciun în Maramureş

Este un eveniment de amploare care se desfășoară prin tradiție în muzeul nostru, începând din anul 2009, având invitați de seamă: autorități locale și județene, fețe bisericești, ansambluri folclorice, grupuri de colindători,  televiziuni locale și naționale care transmit de la fața locului.

Activitățile se desfășoară în jurul pregătirilor pentru Crăciun: prepararea produselor din porcul proaspăt tăiat, primirea colindătorilor cu mere, nuci, cozonac și colăcei, dar și cu mâncare de post, reconstituirea unor obiceiuri de iarnă cum sunt Viflaimul, Irozii, Capra, Steaua, Brondoșii.

În cadrul evenimentului sunt reprezentate toate zonele etnografice ale județului Maramureș, prin participarea primăriilor din diferite comune și a oamenilor gospodari din satele maramureșene.

Ne așteptăm oaspeții cu ospitalitatea specifică zonei noastre, să  simțim împreună atmosferă feerică a Crăciunului, trăit cu sufletul așa cum îl trăiau și odinioară oamenii acestor locuri.