Miercuri, 8 septembrie, în zi de Praznic al Nașterii Maicii Domnului, am avut privilegiul și bucuria de a vernisa la Baia Mare o expoziție inedită, care ne oferă o privire de ansamblu asupra icoanelor pictate pe sticlă ce provin din centrul de iconari din Șcheii Brașovului.
Expoziția „Icoane din Șcheii Brașovului” realizată în cadrul proiectului „Patrimoniul cultural iconografic din Șchei- expoziție națională, cofinanțat de AFCN, cuprinde peste 40 de bunuri culturale din colecțiile a patru muzee:
*Muzeul de Etnografie Brașov
*Muzeul Țării Făgărașului ” Valer Literat”
*Muzeul Bisericii „Sf. Nicolae”- „Prima Școală Românească din Brașov „
*Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare
În deschiderea expoziției au luat cuvântul dl. RaduTrufan- vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș (autoritatea noastră tutelară),d-na Monica Mare-manager al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, dl. dr. Alexandru Stănescu- manager al Muzeului Județean de Etnografie Brașov, d-na. dr. Elena Băjenaru- manager al Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat” din Făgăraș, d-na muzeograf Cristina Tănase de la Muzeul de Etnografie Brașov și părintele Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru și pictură bisericească-Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului.
Prima parte a evenimentului s-a încheiat într-o atmosferă caldă, colega noastră muzeograf Gabriela Filip interpretând cu multă sensibilitate o frumoasă priceasnă închinată Maicii Domnului.
Al doilea moment al evenimentului l-a constituit conferința „Icoane din SE Transilvaniei”, susținută de d-na dr. Elena Băjenaru, iar în final, meșteșugul icoanelor din Șcheii Brașovului a fost împărtășit copiilor din Baia Mare
în cadrul atelierelor de pictură pe lemn și sticlă- inițiere în tehnici de odinioară.
Mulțumim tuturor participanților la vernisaj precum și partenerilor media prezenți la eveniment.
Expoziția rămâne deschisă până în data de 30 octombrie 2021.
Vă așteptăm în vizită de marți până duminică între orele 10-18.
Meșteșugul icoanelor din Șcheii Brașovului a fost împărtășit copiilor din Baia Mare
Copiii s-au bucurat cel mai mult de deschiderea expoziției ”Icoane din Șcheii Brașovului” de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare. Ei au învățat, în cadrul atelierelor organizate cu această ocazie, cum să picteze icoane pe lemn, respectând tehnicile tradiționale.
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare găzduiește în perioada 8 septembrie – 30 octombrie Expoziția ”Icoane din Șcheii Brașovului” care face parte din proiectul ”Patrimoniul cultural iconografic din Șchei – expoziție națională”, proiect inițiat de Muzeul de Etnografie Brașov, finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în cadrul sesiunii II de finanțare de proiecte culturale pe anul 2021, aria tematică Patrimoniul Cultural Material. Parteneri ai evenimentului sunt Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat” și Muzeul Bisericii ”Sfântul Nicolae – Prima Școală Românească” din Brașov.