004.0262.276895

Casă Lăpuș – mijl. sec. al XIX-lea

de | mart. 14, 2018

Gospodăria este compusă din casă și anexe gospodărești: găbănaș (cămară exterioară) și oloinița din Larga.

Casa a fost depistată pe teren în localitatea Lăpuș, este datată la mijlocul secolului al XIX-lea având denumirea locală casa Paladei. Locuința cu pridvor este compusă din: pridvor în față și pe latura camerei, casă de locuit, tindă și cămară. Casa este ridicată pe o fundație de piatră de carieră cu pereții din lemn de fag, în tehnica bârne rotunde așezate pe orizontală, lipite cu pamânt între ele și îmbinate la colțuri în ”cheutori drepte”. Acoperișul este în patru ape, cu îmbinare pe grindă având o înalțime impresionantă de 6 metri, iar învelitoarea este din paie de secară așezate prin călcare.

Casă din Lăpuș

Casă din Lăpuș, județul Maramureș

Interiorul dispune de un mobilier simplu şi funcţional: patul situat pe o latură în colțul opus cuptorului, laviţele formând un unghi drept, masa așezată central, înconjurată de scaune joase cu spătar decorat prin traforare. Specificul decorativ este dat de ruda cu ţesături – ștergare țesute la război, din cânepă și bumbac, aşezate deasupra patului; de farfuriile şi ulcioarele din ceramică, aşezate în cuiere – blidare şi de cerga de lână care îmbracă patul.

Găbănașul cu pridvor (cămară exterioară) este adus din localitatea Cupșeni, fiind datat la mijlocul secolului al XIX-lea. Anexa este specifică zonei din care provine, având structura asemănătoare cu a casei. Este o construcție monocelulară, realizată din lemn de fag fasonat pe patru fețe cu bârne așezate orizontal, îmbinate la colțuri în tehnica ”coadă de rândunică”. Acoperișul este de tip patru ape, iar învelitoarea este din șindrilă așezată la două rânduri. Construcția este destinată adăpostirii uneltelor agricole, cerealelor și chiar a hainelor groase.

Găbănaș din Cupșeni